Onderhoudsadvies

Download de handleidingen voor gebruik en onderhoud van dakvensters 

Download hier de onderhouds- en bedieningshandleiding van uw dakvenster (PDF file). Hiervoor heeft u enkele gegevens nodig die u kunt vinden op het typeplaatje van uw VELUX dakvenster.
Roof windows - wood (GGL/GPL/GHL/GLL/GZL/GTL/GXL/GFL)
Roof windows - polyurethane (GGU/GPU/GHU/GLU/GTU/GXU)
Special function (GDL/GEL)
For uninhabited spaces (GVO)
Type design

Hoe kunt u uw dakvenster identificeren:

Alle VELUX dakvensters geproduceerd na 1968 hebben een identificatieplaatje op de rechterkant van het wentelend gedeelte.

1. Model
2. Afmetingen
3. Variant
4. Productie code

Service

Zorg ervoor dat de houten oppervlakken in perfecte staat blijven

Het permanente onderhoud van uw houten dakvenster van VELUX is een zeer belangrijk element voor zijn lange levensduur.De vensters worden vandaag geïmpregneerd en volledig behandeld in de fabriek. U kunt ze dus gewoon schoonmaken met water en zeep. Het hout moet minstens om de vier jaar of anders volgens de vermelde vereisten worden behandeld. 
Wood maintenance painting

Onderhoudsrichtlijnen

Vensters die blootgesteld zijn aan veel hitte, sterk zonlicht en/of een zeer hoge vochtigheidsgraad (bijvoorbeeld in een keuken of een badkamer), moeten echter minstens om de twee jaar worden behandeld.

 
Cleaning the frame

De beglazing schoonmaken

  • U hebt een wentelend venster (wentelt rond zijn centrale as): Om de buitenruit schoon te maken, uw venster gewoon draaien over 180° en de veiligheidsgrendel vastzetten – onderaan links – om het te blokkeren. 
  • U hebt een uitzetvenster (handgreep onderaan): GHL/GHU/GPL/GPU venster: Open gewoon de handgreep onderaan en draai het venster met behulp van de bedieningsstang bovenaan. Zet daarna de twee veiligheidsgrendels onderaan vast om het te blokkeren.

Speciaal geval: Bij een venster van het type VTL, het venster volledig openen, zonder de uitzethandgreep onderaan te deblokkeren.

Service

De luchtfilter schoonmaken

De luchtfilter kan worden verwijderd en schoongemaakt met de gangbare schoonmaakmiddelen. Draai het raam volledig, zet deze in de schoonmaak positie en verwijder dan de filter.

U kunt ook een nieuwe filter kopen in de onderhoudskit ZZZ ZZZ 220 en 220K.

Man cleaning the flashing

Het gootstuk schoonmaken

Dode bladeren en ander vuil moeten één keer per jaar verwijderd worden uit het frame van het raam zodat het regenwater goed afgevoerd kan worden.
Condensatie
Dakvensters zijn meestal hoog in de woning geïnstalleerd, waardoor de kans op condensvorming, vergeleken met een verticale beglazing, groter is; warme lucht stijgt en condenseert op het glas van de dakvensters, daar dit oppervlakte ondanks de dubbele beglazing het koudste oppervlakte van de ruimte is.
Condensation woman ventilation

Beperk de productie van condensatie

  • Als mogelijk, droog uw was niet in uw leefruimte. 
  • Doe de deuren toe als U kookt of als U een douche neemt. 
  • Verminder het aantal planten in een pot. 
  • Ventileer regelmatig. 
  • De relatieve luchtvochtigheid zou niet hoger mogen zijn dan 45%. 
Snow and ice

Sneeuw en ijs

Verwijder het sneeuw en het ijs zodat het smeltwater langs het dakvenster en de frame kan lopen.
Woman looking through the open roof window

Elektrisch dakvenster

We raden aan om de gasveren binnen 10 jaar na de installatie van de dakvenster te vervangen omdat hun prestaties in de loop van de jaren waarschijnlijk licht zullen afnemen.

We raden aan de motoren binnen 10 jaar na de installatie van het dakvenster te vervangen om storing voorkomen.